„Ziua de mâine” m-a adus la Alba Iulia

De ani întregi, Mihai Cosmin POPESCU, redactor Radio România Actualități, are o misiune dificilă: conduce juriul concursului organizat anual în cadrul festivalului de folk din Alba Iulia. Un juriu care nu e doar un corp al judecătorilor, ci un grup de mentori care îi încurajează pe tinerii folkiști: cei care pot, cu adevărat, să devină „Ziua de Mâine”.
Alba Iulia este locul unde folk-ul se aude cel mai bine în România. Ca redactor Radio România Actualităţi, cum comentaţi această afirmație: este mit sau realitate?
Mihai Cosmin Popescu: Ca martor concret al naşterii şi evoluţiei acestui festival-concurs, am afirmat şi în presa din Alba Iulia şi la radioul public, că „Ziua de Mâine” a ajuns de vreo 3-4 ani pe locul I într-un clasament neoficial. Trăim, deci, în plină realitate.

La Alba Iulia, la Festivalul-concurs de muzică folk, sunteţi de-al casei. Cum vă simţiţi după câțiva ani de jurizat acest festival?
MCP: Mă simt într-adevăr „de-al casei” şi asta spune totul. De vreo 3 ani, preselecţia se face pe baza înregistrărilor MP3, pe care organizatorii ni le trimit prin e-mail. Fiecare notăm 10 concurenţi şi apoi cumulăm voturile. Mai corect decât atâta, nu cred că se poate. Sincer, nu poposisem în acest oraş până la apariţia festivalului. Pe lângă civilizaţia sa, are şi un public pe măsură care umple mereu sălile de concerte.

Care sunt motivele care v-au convins să acceptaţi această misiune grea, cea de jurat şi mai ales de preşedinte al juriului?
MCP: Am trei motive serioase. Concret, este vorba în primul rând, de domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, un om implicat 100% în acest festival, în al doilea rând, este domnul Dan Popescu, un om cu calităţi organizatorice excelente, iar în al treilea rând ar fi „Ultimul lup” al muzicii folk, un director artistic pe care şi l-ar dori orice festival serios, Vali Șerban. Să nu îi uit pe cei care formează echipa din jurul lor, pe Petronela, Pompilia, Ioanele și cele pe care memoria mea uzată nu le-a reţinut.

Ce calităţi trebuie să întrunească un concurent pentru a primi votul juriului şi al dvs. implicit?
MCP: Să spunem deschis că, oricât de subiectiv ar fi un jurat (ne naştem toţi cu acest defect), un artist care nu are compoziţii şi versuri speciale, care nu ştie să comunice cu publicul, dar mai ales care nu are un stil propriu, nu prea are şanse la premii.
Aparent, e uşor să cânţi folk, realitatea ta însă, este alta. Contează mult şi intenţia pozitivă a juraţilor. Toţi putem greşi, dar când o facem intenţionat, conştiinţa noastră rămâne încărcată.

Cum se vede “Ziua de Mâine” în ţară, din punct de vedere artistic?
MCP: Se vede bine şi dovada cea mai bună este că o maramureşeancă, pe care drumul vieţii a dus-o la Ploieşti, a dorit neapărat să vină la Alba Iulia. Este vorba de Luminiţa Avram, directoarea “Casei de Cultură I.L. Caragiale” care m-a întrebat acum câteva luni de ce “Ziua de Mâine” este festivalul care iese din tipare. I-am spus: “Nu pot să-ţi explic, vino cu mine anul acesta şi convinge-te”.

Cum vedeţi acest festival peste 2,3, … ani?
MCP: În rândurile din faţă, în frac, bineînţeles, cu papion şi cămaşă albă.

Pe parcursul ediţiilor la care aţi fost prezent, aţi avut un moment pe care l-aţi păstrat cu drag în suflet şi care de fiecare dată vă aduce…cel puţin cu gândul la acest festival?
MCP: Sunt mai multe. Cea mai frumoasă este cea de acum 5 ani, când afişul a cuprins 3 seri de recitaluri cu numele celor mai importanţi folkişti de la acea ora. Atunci a apărut şi un dublu CD și un DVD dedicate ediţiei cu numărul 4. Deosebite sunt şi întâlnirile cu presa de la „Cafeaua cu folk” din dimineţile care preced serile respective.

La final, câteva cuvinte despre organizare, organizatori şi chiar câteva sfaturi pe care dvs. le-aţi oferi acestora.
MCP: În parte, am răspunsul la punctul 3. Sfaturi? Sincer, mă bucur că anul acesta s-a revenit la ideea din anii trecuţi şi concurenţii vor evolua şi în primele 2 seri în deschiderea recitalurilor. Aşa se întâmplă peste tot şi îi îndemn din suflet pe cei din frumosul dvs. oraş să fie prezenţi în sală şi la concurs. Vă doresc să aveţi puterea financiară şi sentimentală ca şi pe viitor să organizaţi acest festival, pentru a putea trece împreună, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu atât peste criza economică, cât peste cea morală.Numai prin cultura ne putem salva!

Va multumim foarte mult.
….oamenii zilei de maine