Cosmin Vaman: „Important e sa spui adevarul. Nu numai în folk!”

Atunci când Cosmin Vaman urcă pe scenă, un lucru e sigur: atmosfera din sală se va anima urgent. Are o ironie pe care o livrează perfect și se conectează imediat cu spectatorii. Nu le cântă, ci cântă împreună cu ei. Nu e de mirare că vorbește despre artistul care se transmite pe el și apreciază la Alba Iulia atmosfera și sufletul!
În 2012, a câștigat ediția a VIII-a a festivalului-concurs de muzică folk „Ziua de Mâine” și, de atunci, noile sale piese – fiecare cu mii de vizualizări pe YouTube – au demonstrat că ziua de mâine a folkului românesc sună bine.
Cum se aude folkul la Alba Iulia?
Cosmin Vaman: Folkul se aude excelent la Alba Iulia, atât pe scenă, unde sunetul este foarte bun, cât și în afara ei, unde festivalul care aduce mulți oameni ai genului laolaltă dă atmosfera unei sărbători de care muzica folk are nevoie.
E nevoie ca oamenii să fie împreună, iar sălile pline de la Alba Iulia dau un mesaj bun, pe care nu îl întâlnești des în alte locuri. Pentru mine, da, Alba Iulia este cea mai mare sărbătoare a folkului din România și voi reveni cu drag aici de câte ori voi avea posibilitatea.

De ce ați ales să participați la acest festival? Anul acesta e al treilea, vorbim de o prezență constantă deja.
Prima dată am venit pentru că se știa că e cel mai mare festival de gen și e important să fii aici. A doua oară am venit de drag. Și judecând după nerăbdarea pe care o simt cu o săptămână înainte de primul meu recital la Alba Iulia, alături de Alexandra Andrei, și a treia oară e tot din/cu drag 🙂

Un sfat de la câștigător – de ce calități are nevoie un concurent pentru a fi votat, atât de juriu cât și de public?
În urmă cu doi ani a câștigat Alexandra Andrei. O voce extraordinară cu niște compoziții de mare sensibilitate. În anul următor eu, care nu pot fi suspectat de o voce care să poată rivaliza cu a ei.
Ceea ce cred eu că poate face diferența e sinceritatea. Dacă atunci când urci pe scenă ceea ce se aude la microfon pleacă direct din suflet, lucrul ăsta se simte. Îl simte și publicul, îl vor simți și juriile. Cred că important e să spui adevărul. Și nu numai în folk.

Folk-ul mai este denumit ca fiind o stare specială. Ce doriţi să transmiteţi publicului prin cântecele dvs., atunci când vă aflați pe scena?
Grea întrebare! Cântecele mele sunt de mai multe feluri. Sunt cele vesele, ironice, cu mesaj social și celelalte, baladele care au o încărcătură sensibilă mai mare. În ambele sunt eu, așa cum simt așa că dincolo de ceea ce transmit cântecele mele, cred că în primul rând mă transmit pe mine. Iar în cazul ideal în care publicul rezonează cu emoțiile mele, atunci lucrurile stau cum nu se poate mai bine.

Pe parcursul ediţiilor la care aţi fost prezent, aţi avut un moment pe care l-aţi păstrat cu drag în suflet şi care de fiecare dată te aduce…cel puţin cu gândul la acest festival?
Da, întâlnirile mai puțin formale de la cafenea vorbesc pentru mine foarte mult despre atmosfera de la Alba Iulia. Ajuns după 12 ore de drum, de dimineață, în inima țării, acolo e primul moment în care îmi regăseam prietenii veniți de prin țară, la fel de adormiți și entuziaști și ei, iar acestea sunt momente pe care nu le-am regăsit și la alte festivaluri. Asta e, sufletul, atmosfera – aici punctează puternic Alba.

Cum vedeţi acest festival peste 2,3,….ani şi ce aşteptări aveţi de la “oamenii zilei de mâine”?
Nu vreau să fiu pesimist, dar însăși existența acestui festival peste trei ani ar fi un semn bun, un semn de sănătate pentru noi toți. Sunt sigur că va fi, și că va fi din ce în ce mai puternic. Deci sunt, până la urmă, optimist.

Spuneţi-ne, vă rog, cum se vede “Ziua de Mâine” în ţară, din punct de vedere artistic?
Anul acesta se vede chiar mai bine decât până acum. Cred că decizia inspirată de a reuni concursul cu recitalurile va aduce un plus de valoare întregului festival, iar pentru concurenți ăsta e un câștig enorm. Dincolo de premii, e un mare câștig să cânți pe aceeași scenă cu – să dau un exemplu – Alifantis. Sau cu oricare dintre ceilalți invitați în recital.